mandag 8. desember 2008

En annerledes opplevelse


Årene på videregående skole går svært raskt, og mange av elevene er usikre på hva de skal foreta seg videre. De fleste velger å dra på universitetet eller søke på en lærlingplass. Hva med folkehøgskole?


Norges første folkehøgskole ble grunnlagt i 1864, og siden den gang har det bare kommet flere. I dag er det rundt 80 folkehøgskoler som er i bruk. Folkehøgskolene har utviklet to hovedretninger, den ene er en skole basert på kristent livssyn og den andre er frilynt. Det betyr at skolen ikke har kristendommen som basis for undervisningen. I Østfold ligger det tre folkehøgskoler og en av dem er Skjeberg folkehøgskole.

Et år som kan lønne seg

Skjeberg folkehøgskole ble etablert i 1876 og eies av Østfold fylkeskommune. Folkehøgskolen ligger bare få kilometer fra Halden og er lett å finne frem til. Folkehøgskolen er både eksamen og pensumfri, det legges spesielt vekt på mennesket, og deres mål er å utvikle en positiv selvfølelse. De legger til rette for at eleven kan styrke sin selvstendighet og selvtilitt, slik at de kan bli trygge foran et publikum.

Den norske komikeren og kjente ”Nytt på nytt” deltakeren Knut Nærum var elev ved Skjeberg Folkehøgskole året 1979/80.
- Det viktigste jeg lærte av et år på Skjeberg Folkehøyskole, handler om dører og er sånn: Du kan ikke ta for gitt at noen banker på din dør. Derimot kommer du sjelden til å angre hvis du selv banker på hos andre. På Skjeberg ble jeg litt modigere og litt flinkere til å banke på, forteller han til skolens hjemmeside

Media relatert

Skjeberg folkehøgskolen tilbyr 6 forskjellige fagfelt: bilde og kommunikasjon, grafisk design, kulturjournalistikk, musikk og musikkproduksjon, radio og tv – journalistikk og sportsjournalistikk og idrett. Hvert fagfelt har studietur til utlandet som utføres i vårperioden. Noen av stedene som er sentrale i perioden 2009 – 2010 er Barcelona, New York, Cuba og Zambia.

- Jeg søkte meg til Skjeberg folkehøyskole fordi skolen tilbyr en spennende blanding av faglige aktiviteter og sosialt liv. Jeg har selv gått på folkehøyskole og synes at det ble et viktig år for meg. Nå vil jeg gjerne - sammen med personalet ved skolen - bidra til at du får et flott og lærerikt år ved skolen, både faglig og sosialt, sier rektor Karsten Schroeder

Internatliv

Skjeberg folkehøgskole har to internater som har til sammen 32 dobbeltrom, det finnes også åtte dobbeltrom i hovedbygget. På sitt meste har skolen plass til 91 elever og aldersgrensen for å gå der er 18 år. Et år på folkehøgskolen koster i gjennomsnitt 71 000 kr, det varierer fra linje til linje, for noen har høyere kostnader enn andre. Det er billigere for et enkeltrom enn et dobbeltrom, selv om det er få. Skolen legger vekt på kommunikasjon mellom mennesker, derfor kreves det god grunn for å få et enkeltrom. En del av pengesummen dekkes av stipend.

Mye å tilby

Siden Skjeberg folkehøgskole er en media relatert skole, er det mye utstyr som trenges. Radiostudio, fotoavdeling, digitalt musikkstudio og formingsavdeling er bare noe av det de har å tilby elevene.

2 kommentarer:

Lena. sa...

Jeg vil på folkehøgskole :D

Lena. sa...

Hehe, blir en spennende kamp ja. Bare kjedelig at det er i Stjernehallen igjen. Synes det burde være annenhver gang. Men jaja