tirsdag 28. april 2009

Ny teknologi og digitalisering

Forklare hvordan ny teknologi og digitalisering endrer tradisjonelle kommunikasjonsmønster.

Jeg har undersøkt med mine foreldre og har fått vite hvordan de klarte seg uten verken mobil eller internett. De avtalte med venner på skolen om å møte på et bestemt sted til en bestemt tid. Skulle de skulle bringe en beskjed gikk de som regel ned til personen eller sendte beskjeden videre med en annen person. Om de skulle høre på musikk var det radioen som gjaldt, særlig radio Luxembourg, som var en ungdomskanal. Julehilsener sendte de på samme måten som vi gjør idag, som er via posten. Regninger og store summer betalte de via telefon eller giro, den samme metoden bruker vi faktisk hjemme idag!

Idag ville nok noen av tingene foregått annerledes. Når jeg avtaler med venner eller skal gi en beskjed sender jeg som regel en melding eller ringer vedkommende. Er ikke personen tilgjengelig på telefon slår jeg på datamaskinen og logger på MSN. Idag hører jeg stort sett bare på radio når jeg sitter i bilen. Musikken jeg hører på kjøper eller laster jeg ned slik at jeg kan legge den inn på mobiltelefonen, som jeg bruker som MP3. Regniner betaler vi fortsatt via telefonen, familen min er ikke så veldig moderne når det gjelder teknologi!

Det har skjedd store forandringer i løpet av den tiden jeg har levd. Vi har fått mer avanserte mobiltelefoner og datamaskiner. Vi kan få tak i mennesker uansett hvor vi befinner oss i verden, og vi har blitt svært avhengig av andre land. Mye av utviklingen har vært til det bedre, men noe har jo også blitt verre. Vi er så avhengig av det teknologiske at det er helt forferdelig. Vi bruker altfor mye tid foran både datamaskinen og TV, og dette kan gå utover skolearbeidet og helsen. Noen mennesker er så avhengig av mobiltelefonen, at det er helt krise om de har glemt den en dag! Vi kommuniserer mer og mer med mennesker over internett enn å finne på ting sammen med personene! Mine foreldre mener ungdommer sitter altfor mye foran skjermen, og jeg kan si meg enig i dette.