fredag 29. august 2008

Symbol, Indeks og Ikon

1) Tegn vi må kjenne betydning av for å forstå kalles symboler
Fredsduen er et eksempel på et symbol, vi må kjenne betydningen for å forstå at fredsduen symboliserer fred.





2) Tegn som likner det de representerer , kaller vi ikoner
Gangfelt skiltet ser vi ofte i trafikken, dette er et ikon. Mannen som går over veien likner det som det representerer, nemelig at det er lov å gå over veien hvor det finnes gangfelt.






3) Tegn som henviser til noe annet, kaller vi indekser
Et veiskilt med bilde av en elg er en indeks fordi veiskiltet viser til at det kan være elg i området
.

onsdag 27. august 2008

Analyse av : Millionærfamilie sporløst forsvunnet


Jeg valgte artikkelen "Millionærfamilie sporløst forsvunnet" som jeg leste på vg's nettside 28.08. Artikkelen omhandler en millionærfamilie på 3, som sist ble sett på mandag ettermiddag, få timer senere stod huset deres Shropshire som ligger i England i flammer. Deres to hester var blitt skutt og drept. Det er også funnet blodspor som fører inn til huset, det typer på at deres to hunder ble drept før de ble dratt bort fra gårdsplassen og inn i huset. Familien har for to år siden vært presset for penger, men politiet er ikke sikre på om dette kan være årsaken. Politiet frykter at familien kan ha blitt drept, og etterlatt i det brennende huset.
Saken er vellyket fordi den klarer å formidle budskapet så bra!

Sender(vg) - koding(ønsker å informere leserne om at) - budskap(millionærfamilien er forsvunnet) - avkoding(via nettsidene) - mottaker( leserne)

Analyse av :Kvisvik signerer kontrakten torsdag


Jeg valgte artikkelen "Kvisvik signerer kontrakten torsdag" som jeg fant på nettstedet http://www.vg.no/ den 28.08.
Jeg fant artikkelen interessant fordi kommunikasjonen var velykket og jeg er interessert i sport og særlig Fredrikstad FK. Fredrikstads Raymond Kvisvik(33) har lenge vært usikker om ny kontrakt med FFK eller ikke. Journalisten ønsker å informere leserne om at Kvisvik skal signere kontrakten til oss leserne. Jeg syntes journalisten klarte det på en god måte. Så jeg syntes det var god kommunikasjon
Sender(vg) - koding(ønsker å informere leserne sine om at - budskap( Kvisvik signerer kontrakt - avkoding( via nettsidene - mottaker(leserne, vi forstår budskapet)

Kommunikasjonsmodellen

Kommunikasjonsmodellen består av en Sender(selger) - budskap(selgerens tilbud) - Mottaker(kunden)
Kommunikasjonsmodellen er opptatt av å overføre et budskap, den beskriver informasjonens gang gjennom flere ledd.
God kommunikasjon er når senderen og mottakeren legger samme mening i budskapet.
Eksempel på god kommunikasjon kan være når vi ser på en nyhetssending og vi forstår hvordan nyheten blir formidlet.
Dårlig kommunikasjon kan være at senderen og mottakeren har forskjellig mening om budskapet, eller at senderens budskap ikke når frem til mottakeren på grunnen av en hindring.
Eksempel på dårlig kommunikasjon kan være at to venner snakker med hverandre i en privat telefonsamtale og prøver å finne ut når de skal møtes på kinoen. I det budskapet blir sendt er det mye støy i bakgrunnen til en av vennene og da får ikke personen med seg budskapet . Dette kan da føre til misforståelser.

mandag 25. august 2008

Velkommen skal du være!


Heisann!
Nå har du klart å rote deg inn på bloggen min, som akkurat har blitt opprettet. Jeg har aldri hatt en blogg før, så jeg er ny på dette her :) Jeg har valgt faget medie og informasjonskunnskap hvor vi har fått i oppgave å opprette vår egen blogg, så det kommer nok mer stoff etterhvert:)